STANDART Yazdır  

Işkın otu yayla muzu uçkun ribes

1 TL

Malatya / Yeşilyurt / Kozluk Mah.

  • İlan No  105162644
  • İlan Tarihi  24 Nisan 2022
  • Durumu  Sıfır

https://www.sahibinebak.com/ Yusuf Çınar
  • İş
  • Cep 0 (532) 200 45 22

şifa kaynağı bu bitkiyi Türkiye’nin her yerine kargo ile yolluyoruz.

Yetiştiği Yerler: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Ağrı, Bingöl, Elazığ, Hakkari, Kars, Van ve Sivas'ın yüksek dağlık kesimlerinde kayalık ve çakıl yamaçlarda yabani olarak yetişir.

Tadı: Oldukça ekşidir ve lifli bir yapısı vardır.

Görünümü: 50- 60 santim yüksekliğindeki bitkinin tabanında toplanmış kocaman yaprakları vardır. Bitkinin tepesinde ise başak şeklinde sarı çiçekleri vardır. Kırmızımsı renkli saplarının dış yüzeyi tüylüdür.

Mevsimi: İlkbaharda çıkar, Haziran sonuna kadar devam eder.

Yenilen Kısmı: Saplarının ve sürgünlerinin tüylü kabuk kısmı soyulur ve tuzlanarak çiğ olarak yenir. Genellikle çiğ olarak tüketilen ışgının kavurması, omleti ve değişik yöresel yemekleri yapılır. Yumurtalı yemeğini yapmak için kabuğu soyulur ve ufak ufak doğranır, tavada kısık ateşte soğan gibi iyice öldürüldükten sonra içine yumurta kırılır. Yurtdışında özellikle Almanya, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerde ışgın pastalara, keklere konulmakta, komposto ve reçel yapımında kullanılmaktadır.

Besin Değerleri ve Faydaları: Yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A, E ve B vitaminleri içerir. Oldukça lifli (posalı) bir gıda olduğu için bağırsakları çalıştırır, kabıza karşı etkilidir. Özellikle yemeklerden sonra yenilen ışgın hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Mide yanmalarını giderir, kusmayı engeller. Kan şekerini düşürücü ve dengeleyici özelliği vardır. Polifenol denilen bir kimyasal içeren ışgın kanserli hücrelerin gelişmesini önlemektedir. Hamile ve emziren kadınların kullanması önerilmez. Yaprakları yenmemelidir. Zehirleyici özelliği olan oksalik asit içerir.