29 Haziran 2013 Ehliyet Sınav Soruları Cevaplarınız

29 Haziran 2013 Ehliyet Sınav Soruları Cevaplarınız

(1) Kaza sonrasında oluşan sağlık sorunlarını en aza indirmeyi amaçlayan uygulamalara ne ad verilir?

  • A) Trafik
  • B) Girişim
  • C) İlk yardım
  • D) Yöntem

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(2) Aşağıdakilerden hangisi ilk yardımda haberleşme ilkelerindendir?

  • A) Uzun ve detaylı bilgi verilmesi
  • B) Yaralıların tüm kimlik bilgilerinin tam olarak verilmesi
  • C) Olayın ciddiyetinin anlaşılabilmesi için aceleci ve telaşlı olunması
  • D) İlk yardım uygulaması yapıldı ise nasıl bir yardım yapıldığının anlatılması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(3) Kaza yerindeki yaralı, sağlık kuruluşuna ne zaman sevk edilir?

  • A) Hayati tehlikelerine karşı önlem alındıktan sonra
  • B) Kendine gelmesi sağlandıktan sonra
  • C) Hiçbir müdahale yapılmadan önce
  • D) Yakınları geldikten sonra

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(4) I- Her zaman tedbirli olmak
II- Soğukkanlılığını korumak
III- Emin olmadığı uygulamalardan kaçınmak
Yukarıdakilerden hangileri ilk yardımı yapacak kişide bulunmalıdır?

  • A) Yalnız I
  • B) I ve II
  • C) II ve III
  • D) I, II ve III

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(5) Kalp ve kan damarları vücudumuzdaki hangi sistemde yer alır?

  • A) Sinir sisteminde
  • B) Dolaşım sisteminde
  • C) Sindirim sisteminde
  • D) Solunum sisteminde

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(6) Bir trafik kazası sonucunda yaralanan kazazedenin durumunun ağırlığını ve ciddiyetini gösteren bulgulardan biride bilinç düzeyidir. Aşağıdakilerden hangisi 1. derece bilinç düzeyini gösteren bir bulgudur?

  • A) Sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap vermesi
  • B) Göz bebeklerinin farklı büyüklükte olması
  • C) Ağrılı uyaranlara cevap vermesi
  • D) Tüm uyaranlara tepkisiz olması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(7) Kaza yerindeki araçtan, yaralının çıkarılmasında ilk aşama aşağıdakilerden hangisidir?

  • A) Tıbbi yardım istenmesi
  • B) Yaralıyı taşımak için sedye getirilmesi
  • C) Motorun durdurulup aracın sabitlenmesi
  • D) Yaralının araçtan çıkarılabileceği çıkış yerlerinin sağlanması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(8) • Solunum yolu açık tutulur.
• Solunum ve dolaşım desteklenir.
Yukarıda verilenlerin kazazedeye uygulanmasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?

  • A) Trafik kazalarının azaltılması
  • B) Temel yaşam desteğinin sağlanması
  • C) Çok sayıda yaralının olduğunun bildirilmesi
  • D) Dinlenmiş olarak taşıt kullanmasının sağlanması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(9) 
Şekildeki Baş-Çene pozisyonunun aşağıdaki durumların hangisinde verilmesi sakıncalıdır?

  • A) Solunum güçlüğü olanlarda
  • B) Boyun omurlarında hasar olanlarda
  • C) Dilin geriye kaçıp hava yolunu tıkadığı durumlarda
  • D) Ağızdan ağıza yapılan suni solunum uygulamalarında

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(10) Bebeklerde soluk yoluna herhangi bir cismin kaçması hâlinde çıkartmak için ilk yardım olarak aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

  • A) Şekerli su içirilmeli
  • B) Sırtüstü yatırılıp ayakları yükseltilmeli
  • C) Sert bir yere sırtüstü yatırılıp boyun üzerine baskı yapılmalı
  • D) Yüz aşağıda olacak şekilde kol üzerine yatırılıp kürek kemiklerinin arasına vurulmalı

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(11) I- Atardamar kanamaları
II- Toplardamar kanamaları
III- Kılcal damar kanamaları
Yukarıda verilen kanama türlerinin hangilerinde, açık renkli kanın yara ağzından kalp atımına uyumlu şekilde fışkırarak çıktığı izlenir?

  • A) Yalnız I
  • B) I ve II
  • C) II ve III
  • D) I, II ve III

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(12) Aşağıdakilerden hangisi şok pozisyonudur?

  • A) 
  • B) 
  • C) 
  • D) 

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

13) Derin yaralanmaya sebep olan batıcı cisim yara üzerinde duruyorsa, aşağıdakilerden hangisi uygulanır?

  • A) Cisim çıkarılır ve yaralı hastaneye sevk edilir.
  • B) Cisim çıkarılır ve yaraya tentürdiyot dökülür.
  • C) Cisim çıkarılmadan tespiti yapılır ve yaralı hastaneye sevk edilir.
  • D) Cismin dışarıda kalan kısmı cilt hizasından kesilir ve yara sıkı sarılır.

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(14) Kırık, çıkık, burkulma gibi kemik ve eklemi ilgilendiren olaylarda ilk yardımcının temel hedefi ne olmalıdır?

  • A) Sorunlu bölgeyi hareketsiz duruma getirerek kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek
  • B) Kazazedenin oturması ya da sağa sola kımıldamasına izin vermek
  • C) Kol ya da bacakta bozulmuş şekli düzeltmeye çalışmak
  • D) Kırık bölgenin hareket ettirilmesini sağlamak

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(15) Bir bebeğin bilinç durumu kontrol edilirken vücudunun hangi bölümüne yavaşça vurulur?

  • A) Omuzuna
  • B) Omurgasına
  • C) Ayak tabanına
  • D) Karın boşluğuna

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(16) Yaralıyı araçtan çıkarırken aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?

  • A) Kollarının baş hizasında durmasına
  • B) Baş tarafından çekilerek çıkarılmasına
  • C) Ayak tarafından çekilerek çıkarılmasına
  • D) Baş-boyun-gövde hizasının bozulmamasına

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(17) Aşağıdakilerden hangisi sürücülerde olması gereken davranışlardandır?

  • A) Kendini üstün görmek
  • B) Kendi kendine kurallar koymak
  • C) Paylaşmayı bilmek ve saygılı olmak
  • D) Saygıyı öncelikle başkalarından beklemek

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(18) Alkollü içki içen bir sürücüde aşağıdaki durumlardan hangisi görülür?

  • A) Dinç ve zinde olma
  • B) Reflekslerinde zayıflama
  • C) Manevra kabiliyetinde artma
  • D) Aşırı hareketli ve uyumlu olma

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(19) Aşağıdakilerden hangisi sürücüye ait trafik kazası sebebidir?

  • A) Yorgun ve uykusuz olarak araç kullanması
  • B) Aracını kullandığı yolun bozuk olması
  • C) Uyarı işaretlerinin yetersiz olması
  • D) Aracının arıza yapması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(20) Belediyeler, aşağıdakilerden hangisini yapmakla görevli değildir?

  • A) Sorumlu olduğu yollarda, yer işaretlemeleri yapmak
  • B) Kara yollarındaki işaretleme standartlarını tespit etmek
  • C) Çocuklar için trafik eğitim tesisleri yapmak veya yaptırmak
  • D) Sorumlu olduğu yollarda, gerekli görülen yerlere trafik levhaları koymak

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(21) Yetkililerce, araçla ilgili belgelerin alınıp aracın belirli bir yere çekilerek trafikten alıkonulmasına ne denir?

  • A) Trafik suçu
  • B) Trafik terörü
  • C) Trafik kusuru
  • D) Trafikten men

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(22) 
Şekle göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

  • A) 1 ve 2 numaralı taşıtlar ana yoldadır.
  • B) 3 ve 4 numaralı taşıtlar tali yoldadır.
  • C) 3 ve 4 numaralı taşıtlar bölünmüş kara yolundadır.
  • D) 1, 2, 3 ve 4 numaralı taşıtlar iki yönlü kara yolundadır.

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(23) 
Trafik görevlisinin geceleyin ışıklı işaret çubuğunu şekildeki gibi hareket ettirmesinin sürücüler için anlamı nedir?

  • A) Dur işareti
  • B) Geç işareti
  • C) Yavaşlatma işareti
  • D) Hızlandırma işareti

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(24) Şekildeki aracın yoluna devam edebilmesi için, ışıklı trafik işaret cihazında yanan ışığın rengi ne olmalıdır?

  • A) Sarı
  • B) Yeşil
  • C) Kırmızı
  • D) Kırmızı ile birlikte sarı

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(25) Şekle göre aşağıdakilerden hangisi yasaktır?

  • A) Araçların takip mesafesine uyması
  • B) 2 numaralı aracın 1 numaralı aracı geçmesi
  • C) 3 numaralı kamyonun önündeki araçları geçmesi
  • D) 2 numaralı aracın 1 numaralı aracı geçerken hızını arttırması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(26) Şekildeki trafik işareti aşağıdakilerden hangisine yaklaşıldığını bildirir?

  • A) Demir yolu alt geçidine
  • B) Demir yolu üst geçidine
  • C) Kontrollü demir yolu geçidine
  • D) Kontrolsüz demir yolu geçidine

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(27) Kara yolunun sağ ve soluna konan şekildeki trafik işaretleri sürücülere aşağıdakilerden hangisine yaklaşıldığını bildirir?
  • A) Kavşağa
  • B) Köprüye
  • C) Tali yola
  • D) Demir yoluna
Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B
 

(28) Aşağıdakilerden hangisi kontrolsüz kavşak trafik işaretidir?

  • A) 
  • B) 
  • C) 
  • D) 

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(29) 
Şekildeki trafik işareti neyi yasaklar?

  • A) Geri gitmeyi
  • B) Sola dönmeyi
  • C) U dönüşü yapmayı
  • D) Ada etrafında dönmeyi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(30) Aşağıdaki trafik işaretlerinden hangisi, öndeki taşıtı geçme yasağının sona erdiğini bildirir?

  • A) 
  • B) 
  • C) 
  • D) 

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(31) Kavşaklara yaklaşırken yol üzerine çizilmiş şekildeki oklar sürücülere neyi bildirir?

  • A) Hızın artırılması gerektiğini
  • B) Sağa ve sola dönülemeyeceğini
  • C) Seyir yönüne uygun şeridin kullanılması gerektiğini
  • D) Durma, duraklama ve park etmenin yasaklanmış olduğunu

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(32) Ticari amaçlı yük veya yolcu taşımacılığında kullanılan araç resimleri verilmiştir.

Bu araçlardan hangilerini şehirler arasında kullanan bir şoförün 24 saat süre içerisinde; devamlı olarak 4,5 saatten fazla sürmesi yasaktır?

  • A) Yalnız I
  • B) I ve II
  • C) II ve III
  • D) I, II ve III

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(33) Şekildeki kamyon sürücüsü alt geçitten geçerken aşağıdakilerden hangisini dikkate almalıdır?

  • A) Taşıma sınırını
  • B) Sınırlı yükseklik gabarisini
  • C) Geçme yasağını
  • D) Dingil ağırlığını

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(34) Aksine bir işaret yoksa şekildeki aracın yerleşim yeri içindeki azami hızı saatte kaç kilometredir?

  • A) 50
  • B) 70
  • C) 80
  • D) 90

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(35) Şekildeki 1 numaralı araç 80 km/saat hızla seyrederken önündeki araca en fazla kaç metre yaklaşabilir?

  • A) 10
  • B) 20
  • C) 30
  • D) 40

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(36) Şekle göre, hangi numaralı araç sürücüsünün yaptığı, öndeki aracı geçme kuralına aykırıdır?

  • A) 1
  • B) 2
  • C) 3
  • D) 4

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(37) 
Şekildeki gibi sağa dönüş sırasında aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır?

  • A) Dönülen kara yolunun gidiş şeridine girilmesi
  • B) Karşıya geçen yayalara yol verilmesi
  • C) Geniş kavisle dönülmesi
  • D) Dar kavisle dönülmesi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(38) Şekildeki kontrolsüz kavşakta karşılaşan araçların geçiş hakkı sıralaması nasıl olmalıdır?

  • A) 1 - 2 - 3
  • B) 2 - 1 - 3
  • C) 3 - 1 - 2
  • D) 3 - 2 - 1

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(39) Aşağıdakilerden hangisi geçiş üstünlüğüne sahip araçlardandır?

  • A) Motosiklet
  • B) İtfaiye aracı
  • C) Tarım traktörü
  • D) Toplu taşıma aracı

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(40) Eğimli iki yönlü dar yollarda karşılaşan araç sürücüleri için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

  • A) İnen araç sürücüsünün çıkan araç sürücüsüne yol vermesi
  • B) Çıkan araç sürücüsünün inen araç sürücüsüne yol vermesi
  • C) İnen araç sürücüsünün çıkan araç sürücüsünü ikaz edip durdurması
  • D) İnen araç sürücüsünün aracın motorunu durdurup, vitesi boşa alması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(41) Aşağıdakilerin hangisindeki araçlar park yerine uygun şekilde park edilmiştir?

  • A) 
  • B) 
  • C) 
  • D) 

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(42) Geceleyin öndeki aracı yakından takip ederken hangi ışıkları yakmak zorunludur?

  • A) Sis ışıklarını
  • B) Park ışıklarını
  • C) Yakını gösteren ışıkları
  • D) Uzağı gösteren ışıkları

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(43) Aşağıdaki taşıtlardan hangisinin otoyolda sürülmesi yasaktır?

  • A) 
  • B) 
  • C) 
  • D) 

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(44) Aşağıda verilen taşıtların hangisinde, sürücülerin koruma başlığı ve koruma gözlüğü, yolcuların ise koruma başlığı takması zorunludur?

  • A) Otobüslerde
  • B) Minibüslerde
  • C) Otomobillerde
  • D) Motosikletlerde

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(45) Şekle göre, hangi numaralı araç sürücüsünün davranışı asli kusurlu hâllerden sayılır?

  • A) 1
  • B) 2
  • C) 3
  • D) 4

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(46) Ağır hasarlı veya ölümlü trafik kazalarına karışan sürücülerin aşağıdakilerden hangisini yapması yasaktır?

  • A) Kazaya karışan aracın yerini değiştirmesi
  • B) Olayı en kısa zamanda yetkililere bildirmesi
  • C) Trafik güvenliği için ışıklı yansıtıcı cihazlar koyması
  • D) İstenildiği takdirde gerekli bilgi ve belgeleri karşı tarafa vermesi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(47) Aşağıdakilerden hangisinin trafikteki araçlarda bulunması zorunludur?

  • A) Kasko poliçesi
  • B) Yağ değişim kartı
  • C) Araç tescil belgesi
  • D) Periyodik bakım kartı

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(48) Aşağıdakilerden hangisi çevreye duyarlı bir davranış değildir?

  • A) Sigara külü ve izmaritlerinin veya başka şeylerin yola atılıp dökülmesi
  • B) Bir yere giderken toplu taşıma araçlarının kullanılması
  • C) Trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafiğe çıkılmaması
  • D) Sürücünün en kısa ve en uygun yolu kullanması

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(49) Hangisi aracın istenilen yöne kolay ve zahmetsiz yönlendirilmesini sağlar?

  • A) Marş sistemi
  • B) Yakıt sistemi
  • C) Ateşleme sistemi
  • D) Direksiyon sistemi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(50) Araçların güvenli bir şekilde yavaşlamasını, durmasını ve sabitlenmesini sağlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

  • A) Fren sistemi
  • B) Marş sistemi
  • C) Ateşleme sistemi
  • D) Süspansiyon sistemi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(51) Aşağıdakilerden hangisi, araçta sürüş konforunu iyileştirmek amacıyla yol yüzeyinin yapısından kaynaklanan titreşimleri, salınımları ve ani şokları sönümleyerek yumuşatır?

  • A) Şarj sistemi
  • B) Soğutma sistemi
  • C) Süspansiyon sistemi
  • D) Direksiyon sistemi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(52) Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere ne ad verilir?

  • A) Alternatör
  • B) Motor
  • C) Diferansiyel
  • D) Vites kutusu

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: B

 

(53) I- Koltuğun ayarlanması
II- Aynaların ayarlanması
III- Baş desteğinin ayarlanması
Verilenlerden hangileri, aracı kullanmaya başlamadan önce yapılması gereken hazırlıklardandır?

  • A) Yalnız I
  • B) I ve II
  • C) II ve III
  • D) I, II ve III

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(54) Araç motorunun ilk çalıştırılması esnasında vites hangi konumda olmalıdır?

  • A) Boş
  • B) 1. vites
  • C) 2. vites
  • D) 3. vites

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(55) Aracın gösterge panelinde bulunan "devir saati" sürücüye aşağıdakilerden hangisini bildirir?

  • A) km/saat cinsinden aracın hızını
  • B) Aracın katettiği toplam kilometreyi
  • C) dev/dak cinsinden motorun devrini
  • D) Uzun hüzme anahtarının açık olduğunu

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(56) Motor yağının kontrolü yapılırken, yağ seviyesi yağ çubuğunun neresinde olmalıdır?

  • A) İki çizgisi arasında
  • B) Alt çizgisinden aşağıda
  • C) Üst çizgisinden yukarıda
  • D) Yağ çubuğunda hiç görülmemeli

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(57) Araç üzerinde bir elektrikli alıcı çalışmadığında ilk bakılacak yer aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

  • A) Motordaki yağ seviyesi
  • B) Ateşleme sistemindeki ilgili buji
  • C) Sigorta panelindeki ilgili sigorta
  • D) Yakıt deposundaki yakıt seviyesi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: C

 

(58)   I- Jant kapağı çıkartılır.
 II- Kriko ile araç kaldırılır.
III- Bijon somunları sökülür.
IV- Bijon somunları gevşetilir.
V- Aracın hareket etmemesi için gerekli güvenlik önlemleri alınır.
Verilenlere göre, araç lastiğinin sökülmesinde doğru işlem sırası nasıl olmalıdır?

  • A) I - II - III - IV - V
  • B) II - III - I - IV - V
  • C) III - II - IV - V - I
  • D) V - I - IV - II - III

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D

 

(59) 
Sürüş sırasında aracın gösterge panelinde bulunan şekildeki ikaz ışığının yanması sürücüye aşağıdakilerden
hangisini bildirir?

  • A) Alternatörün şarj etmediğini
  • B) Emniyet kemerinin takılmadığını
  • C) Motor yağ basıncının düştüğünü
  • D) Motor soğutma suyu sıcaklığının yükseldiğini

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: A

 

(60) Aşağıdakilerden hangisi yakıt tüketiminin artmasında sürücüden kaynaklanan kusurdur?

  • A) Frenlerin ayarsız olması
  • B) Rölanti ayarının bozulması
  • C) Bujilerin arızalı ve ayarsız olması
  • D) Aracın hızına uygun olmayan viteste gidilmesi

Bu soruyu Boş Bıraktınız. Doğru Cevap: D